【飲食】會回頭既太子餃子店@餃掂手工餃子雲吞專門店

我有一個超中意食餃子既男朋友, 有次佢趁我唔為意,叫到成枱都係餃子,而佢食到晒個下先勁!


餃子店設有好幾款既醬汁供客人點餃子之用,有青瓜醬,芝麻醬,辣椒醬等




佢地既醃蘿蔔係任食既~食幾多拎幾多~




打頭陣有 至尊松茸豬肉餃($65/8)附一碗狀元九鼎湯

松茸餃子皮薄餡足,入面有松茸粒粒,松茸味香濃十足,食灼餃比蒸餃更可以食到松茸既原汁原味,不愧係招牌餃子!




狀元九鼎湯湯底標榜冇用味精,用上粉葛、赤小豆、鰂魚、鯪魚等材料熬成,味道較清淡,覺得唔夠味可以落鹽吊味。



芝士餃子($48/7)

餃子外皮金黃,雖然冇拉絲同流心既效果,但就滿滿香軟既芝士,加上粟米同豬肉,原來又幾夾架!起初怕好膩,但又唔會:P

粟米豬肉餃|大白菜豬肉餃($42/10)雙併


餃子皮薄透餡,可以見到肉餡既顏色,睇得出邊隻係粟米,邊隻係大白菜。材料豐富,香甜爽脆,肉汁juicy。


粟米粒粒飽滿,份量足



湯底用左粉葛魚湯,同樣冇落味精,味道偏清的。



韭菜豬肉煎餃($38/7) 




芫茜豬肉煎餃($41/7)



兩款煎餃不油膩,薄薄既外皮煎到好脆!煎過後,韭菜味非常特出,而韭菜味比較重口味和香口一些!

整體而言,雖然餃子唔算太大隻,勝在足料,皮薄餡多。餃子控男朋友今餐食到lum lum脷呀



餐廳資料:餃掂手工餃子雲吞專門店 
地址:太子界限街30號地下
__________________________________________
想知多d香港有咩好食好玩既資訊,快d follow我下面其他channel


聯絡/邀請:
Email: foodsharingnana@gmail.com

Nana Lee

沒有留言:

張貼留言

Instagram